Grand Antiques 2012

Så var’e då dags för Grand Antiques å Nordiska museet arrangerat vartannat år av gräddan av landets antikhandlare.

Årets mässa skilde sig väl inte nämnvärt från tidigare mässor och det gällde som vanligt att bli inbjuden till vernissagen av sin handlare för att kunna lägga bud på de flottaste föremålen vilka när portarna slås upp för allmänheten ofta har ett litet diskret rött sålt-märke påklistrat. Först till kvarn gäller även på de vanliga antikmässorna där också en del gods byter ägare, vanligen mellan handlarna före öppningsdags. Kommersen tjyvstartar alltså men det går givetvis fortfarande att fynda på öppningsdagen.

Här ska vi fokusera på ett par av föremålen (klicka på bilden för full hd):

De brännförgyllda empirkandelabrarna förefaller vara ett provisorium. De är nämligen sammanfogade av en ljusstake av ”standardmodell”, om uttrycket medges, kolla Auktionsverkets katalog från vårkvalitén 1990 så fattar ni galoppen,

plus en överdel av annorlunda snitt. Man har därför tre olika ljuspipor, vilket får betecknas som ett stilbrott som röjer konstruktionens brist på originalitet. Den centrala pipan brukar dock vara utförd annorlunda, ofta avsedd för ett bredare/högre ljus, och avvika från de övriga som fallet också är här.

Kandelabrarna ger ändå ett välbalanserat intryck men de är knappast signerade. Prutläge med andra ord.

Den vänstra målningen av Aguéli verkar inspirerad av Prins Eugens Molnet från 1895, eller om det är tvärtom, man lånade inte sällan motiv av varann:

Den mindre bemedlade mässbesökaren behövde inte gå lottlös då museibutiken erbjuder ett välsorterat sortiment, speciellt boklådan imponerar. Här kunde även fyndas ett julkort av Elsa Beskow i ovanligt färggrant nytryck (bättre än originalet), ett par retro tablettaskar (violsmaken hade dock tappat litet karaktär medan salmiaken var perfekt) och en dalahäst till samma pris som inträdet:

Annonser
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s