Arbete

Arbete är ett relativt begrepp om man ser till förtjänsten. Mängden utfört arbete räknat i förbrukade kalorier per arbetstimme står inte alltid i direkt proportion till lönen, utan det är inte sällan frågan om en omvänd proportionalitet. Ökad kaloriförbrukning/arbetsinsats kompenseras inte alltid med högre lön och det gäller inte bara muskelarbete. Arbetslivet reflekterar i så motto klassamhället och många gnetar precis som förut i grottekvarnen, idag främst med monotont slavarbete framför dator- och pekskärmarna.

Arbete kan vara förenat med olustkänslor, men att inte jobba alls kan uppfattas som ännu jobbigare. Det är dock möjligt att anpassa sig till en arbetssituation utan inslag av arbete, men tvånget att befinna sig på arbetsplatsen, i varje fall några timmar om dagen, kan upplevas som påfrestande.

Givet att företaget inte installerat stämpelur går det ofta att slinka in någon timme efter arbetstidens början och sluta någon timme tidigare. Även lunchrasten blir tänjbar med någon extratimme eller så. Två kafferaster betyder att ytterligare två timmar kan avräknas från åttatimmarsdagen och det återstår ett par timmar att göra litet nytta på.

Städa skrivbordet,  sortera gem, vässa pennor, byta färgband, tonkassetter eller bläckpatroner (även om det inte behövs), ta en sväng till förrådet, där går också en timme och sedan återstår en timme för att läsa och besvara post och utföra ålagda arbetsuppgifter i den mån man inte har möjlighet att delegera.

Så kan det se ut, eller kunde innan regimen Reinfeldt införde arbetstvång för alla, utom för politiker, för vilka förmåner och lättnader trissas upp i en evigt uppåtgående spiral till nivåer ingen vanlig arbetstagare skulle våga drömma om. Klasskampen har därmed gått in i ett kritiskt skede.

DN

Annonser
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s